Správy

Zmluva na výstavbu je PODPÍSANÁ: Pri Bystrici pribudne ďalší úsek R1

Mnohí vodiči sa konečne dočkajú vyriešenia dopravného problému v smere na Brezno. Trojkilometrový úsek rýchlostnej cesty postavia už v prvej etape.

Ilustračný obrázok k článku Zmluva na výstavbu je PODPÍSANÁ: Pri Bystrici pribudne ďalší úsek R1
Zdroj: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojej webovej stránke informovala, že všetky prípravy potrebné na spustenie výstavby úseku R1 Banská Bystrica – Slovenská Ľupča, prvá etapa už ukončila. „Vedenie spoločnosti podpísalo zmluvu s víťazom verejného obstarávania,“ píše NDS.

Mosty aj križovatka

„Týmto úsekom sa splatí veľký dlh obyvateľom Banskej Bystrice a širokého okolia, ktorí na výstavbu čakajú už veľmi dlho,“ podotkol Július Mihálik, investičný riaditeľ NDS.

Na trojkilometrovom úseku sa podľa NDS počíta až s piatimi mostnými objektami a do výstavby je zahrnutá aj mimoúrovňová križovatka Šalková. „Nová trasa sa zo západnej strany prepojí s predchádzajúcim úsekom rýchlostnej cesty R1 Pribina Banská Bystrica – severný obchvat. Vo všeobecnosti sa tak zvýši ako komfort, tak bezpečnosť osobnej aj tranzitnej dopravy,“ spomína na webe.

Odbremenenie vodičov

„Nový úsek významne odbremení vodičov pri ranných a poobedňajších špičkách. Práve vtedy sa pri vstupe do Banskej Bystrice tvoria kolóny najmä od Brezna. Vyslovene o päť minút dvanásť sa rieši aj nový most cez Hron. Aktuálny je v zlom stavebno-technickom stave a v prípade jeho odstavenia, by sa výrazne zhoršila dopravná situácia pre celý širší región,“ pokračuje Július Mihálik.

Víťazom verejného obstarávania sa podľa NDS stalo Združenie Doprastav, a.s. – Metrostav DS a.s. „Celkové náklady na I. etapu predstavujú približne 87 miliónov eur, pričom budú financované zo štátneho rozpočtu,“ dodáva NDS s tým, že prvé práce odštartujú v najbližších týždňoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilusrtračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM